Cinta & Perhubungan Keibubapaan

Throwback Gambar Dengan Family, Yana Samsudin Dedah Cerita Rupanya Mak Dia..

Setiap foto mempunyai cerita yang tersendiri. Kadang kala sesebuah foto itu sangat memberi makna dalam diri seseorang apalagi jika foto tersebut disisip dengan memori bersama ahli keluarga dan orang yang tersayang. Begitulah agaknya perasaan yang menyelubungi pelakon dan pengacara Yana Samsudin yang memuat naik kembali foto lamanya bersama keluarga di Sarawak. Daripada gambar tersebut, dia turut membongkar beberapa cerita tentang asal-usul keluarganya yang tidak disangka-sangka.

BACA: Gara2 Dikecam Bercuti Bersama Teman Lelaki, Gadis Tampil Jelas Situasi Sebenar

Advertisement

Pelakon Wawa Semput itu telah berkongsi beberapa keping gambar di Instagramnya sebagai memperingati ahli keluarga yang jauh dan sudah tiada. Bukan sekadar foto biasa, Yana Samsudin turut berkongsi cerita disebalik kerinduannya. 

Tiba-tiba syahdu pula. Rindu Babeh dan Tayung. Memori penuh, scroll lah nak padam gambar dan video, lalu pulak gambar ini. Tak tahu nak ungkapkan bagaimana, rindu tapi jauh walaupun tapi sentiasa di dalam doa dan hati. 

Advertisement

Kerja keras nak beli tiket untuk keluarga balik krismas

Dia memberitahu di bahagian kapsyen, dia perlu bekerja keras untuk membantu keluarga membeli tiket untuk balik Krismas dan Hari Gawai. Bagi mengelakkan perselisihan, Yana awal-awal memberitahu bahawa ibunya sebenarnya musIim convert. Tambahnya, mak dia asalnya Kristian Bidayuh dari pribumi Sarawak.

Advertisement

Paling hormat pengorbanan mak tukar agama

Yana juga menceritakan adik beradik belah ibunya itu sangat menerima pendirian mak untuk menukar agama tanpa memutuskan silaturrahim. Tambahan lagi, mak terpaksa membuat pengorbanan yang besar apabila berpisah daripada keluarga, menukar agama dan mengikut ayahnya menetap di Johor. 

Advertisement

Mengakhiri posting berkenaan, Yana berkata dia sangat merindui mendiang Babeh dan Tayung serta suasana kampung yang pernah dirasai suatu ketika dahulu. Dia juga mendoakan kesemua ahli keluarga termasuk dirinya mendapat pengakhiran yang baik. 

Sumber: IG Yana Samsudin

Advertisement
Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram