Uncategorised

Susut Mendadak Jika Amal Diet ‘Buang’ Nasi, Rupanya Buah Pinggang Boleh Merana

Mencapai berat badan ideal sememangnya bukan perjalanan mudah. Mungkin sebab itu, ramai yang bertindak mengamalkan diet ekstreme tanpa memikirkan kesan sampingan kepada badan sendiri. Bagai tidak percaya, namun adakah anda tahu bahawa tidak semua diet itu sesuai untuk diamalkan? Salah satunya adalah diet Atkins yang semakin menjadi pilihan dalam masyarakat kita hari ini. Siapa menyangka, stail pemakanan tersebut rupanya turut memberi kesan kepada kesihatan kita.

BACA : Minum Bergelen Air Putih Kononnya Boleh Slim, Rupanya Boleh Jadi Punca Sawan

Gambar sekadar hiasan

Berat badan boleh susut mendadak dalam masa singkat

Advertisement

Bagi yang tidak tahu, diet atkins sebenarnya sudah wujud sejak tahun 70-an dan menjadi amalan kesihatan paling popular di dunia. Sepanjang rutin menjalankan diet berkenaan, makanan karbohidrat yang mempunyai tahap kalori tinggi seperti nasi, mee, kentang serta buah-buahan akan dikurangkan pengambilannya. Hasilnya, ramai berjaya menurunkan berat badan mereka dalam masa singkat dek kerana kadar kalori yang perlu dibakar sudah berkurang.

Gambar sekadar hiasan

Buah pinggan terpaksa kerja lebih kuat

Namun menerusi penjelasan daripada seorang pakar diet yang menggunakan akaun Twitter @JazeeraJulaili pula, dia sendiri tidak menggalakkan amalan diet tersebut. Meskipun terbukti berkesan kerana begitu ramai yang berkongsikan pengalaman mereka, rupanya amalan menolak karbohidrat itu mampu menjejaskan fungsi buah pinggang sehingga meningkatkan kadar asid folik dalam badan.

Advertisement

Kredit Foto : KKM

Risiko premature death…Mudaratnya lebih besar

Bukan itu sahaja, malahan Doktor Rushdan Noor selaku Pakar Ginekologi Onkologi juga pernah berkongsikan informasi sama. Dedahnya, diet atkins yang kononnya berkesan itu akan menyebabkan kesihatan terjejas teruk sehingga melibatkan kehilangan nyawa. Oleh sebab itu, beliau sangat membantah pengamalan diet tersebut. Informasi tersebut bukan sekadar cakap-cakap di mulut sahaja memandangkan ia dikuatkan lagi dengan kajian yang dijalankan sekitar tahun 2018 lalu.

Advertisement

Sumber : Twitter Jazz dan Facebook Dr Rushdan

Advertisement
Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram