Berita Semasa Inspirasi

Sanggup ‘Drop By’ Untuk Bagi Makanan, Wanita Ini Buat Wira2 Negara Tersentuh!

Jika sebut pasal b0mba, ramai yang beranggapan mereka ini hanya berfungsi untuk memadamkan api semasa kebakaran semata-mata tetapi ramai yang perlu sedar bahawa Anggota Bomba dan Penyelamat sebenarnya adalah kumpulan individu yang sama pentingnya seperti pihak berkuasa yang lain. Sesungguhnya, tugas sebagai seorang anggota bomba bukanlah mudah. Mereka sanggup menggadaikan nyawa dan berdepan pelbagai risiko demi menyelamatkan masyarakat. 

BACA: [VIDEO] Periksa Jeriji Keselamatan Pada Tingkap, Abang Bomba Demo Cara Berkesan

Baru-baru ini, seorang pengguna Facebook yang menggunakan nama akaun Pak Din yang dipercayai salah seorang anggota bomba telah berkongsi beberapa keping foto pasukannya selesai menjalankan tugas. Dalam foto tersebut, kelibat seorang wanita yang bertopi koboi menghampiri dia dan rakan-rakan telah mencuri tumpuan ramai orang. 

Advertisement

Wanita bertopi koboi menghampiri dengan membawa makanan

Menurut lelaki ini, sewaktu dia dan rakan sepasukannya berehat, sebuah kereta berwarna putih telah berhenti secara tiba-tiba. Lantas, seorang wanita yang memakai topi dan baju berwarna kelabu telah datang kepada mereka semua dengan membawa roti dan air. 

Advertisement

Sungguh mulia insan ini

Advertisement

Biarpun nilainya hanyalah bungkusan roti dan air, namun pasukan bomba di situ tampak begitu menghargai sumbangan oleh wanita tersebut. Di bahagian kapsyen, dia dan rakan-rakan turut mendoakan kesihatan dan kesejahteraan wanita yang tidak mahu dikenali namanya. 

Ternyata, tindakan wanita ini yang memberi sumbangan kepada pasukan bomba dianggap sebagai satu simbol penghargaan buat kerja keras yang dilakukan oleh wira-wira negara. Selain mendapat pelbagai reaksi di bahagian komen, posting itu juga telah mendapat lebih 600 likes setakat ini. 

Advertisement

Kesian abang-abang bomba

Mulianya hati

Advertisement

Hamba hati yang ikhlas

Advertisement

Sumber: Facebook Pak Din

Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram