Utama Berita Semasa 'Kantung' Bawah Perut Penting Untuk Kucing, Pencinta Haiwan Perlu Tahu Hal Ini

‘Kantung’ Bawah Perut Penting Untuk Kucing, Pencinta Haiwan Perlu Tahu Hal Ini

Siapa disini peminat kucing? Melihat gelagat si bulus ini berlari-lari dalam rumah apalagi dapat bermain dengan mereka pastinya satu moment yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Terdapat pelbagai jenis kucing dalam dunia ini, antaranya Parsi, Exotic Shorthair, Maine Coon, Siam dan Bengal. Biarpun begitu, masih ramai lagi pencinta haiwan peliharaan ini yang belum memahami setiap fungsi pada bahagian tubuh mereka. Contohnya, bahagian kulit lebih dan lemak di bahagian bawah perut kucing.

BACA: Diumpan Bagi Kucing Makan Saja, Wanita Dedah Nyaris Senasib Adik Nurin Jazlin!

Seorang pengguna Twitter yang menggunakan nama akaun @isskndarAriffin telah berkongsi beberapa fakta menarik mengenai bahagian tersebut. Bukan itu sahaja, dia turut berkongsi beberapa foto contoh tentang bahagian tersebut. 
Primodial Pouch

Menurut lelaki itu, bahagian kulit lebih yang kelihatan seperti belon separuh penuh di bawah perut itu dinamakan primodial pouch. Perkara ini bukanlah sesuatu yang pelik dan boleh dilihat dalam beberapa jenis kucing yang mempunyai rangka badan yang besar. 

Bagi perlindungan untuk kucing

Fungsi bahagian tersebut sebenarnya adalah untuk melindungi dan memberikan kekebalan pada kucing saat ‘bercakar’ atau berlawan dengan kucing lain. Bahagian itu menjadi satu anggota sokongan untuk haiwan ini membuat tendangan menggunakan kaki.
Kebebasan untuk kucing merenggangkan badan

Tambahan lagi, lebihan kulit pada perut kucing itu juga membantunya untuk meluaskan lagi pergerakan dan bagi fleksibiliti untuk kucing merenggangkan badan. 

Menampung makanan

Secara asasnya, bahagian itu juga berfungsi untuk membantu kucing menampung makanan yang banyak ketika perlu. Ketiga-tiga fungsi ini menjadikan si comel sedikit istimewa berbanding kucing lain. 

Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Selain teruja dengan info yang mereka terima, netizen juga sempat berkongsi beberapa foto kucing peliharaan mereka. Keseluruhannya, threads tersebut telah mendapat lebih 3 ribu retweets dan lebih 3 ribu likes

Sumber: Twitter IsskndarAriffin & cat-world

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI