Keibubapaan

Susah Nak Didik Anak Kecil Hafaz Al-Quran? Ikuti 9 Tips Mudah & Berkesan Ini

Menjadi impian dan harapan yang besar ibu bapa apabila anaknya digelar sebagai Al-Hafiz atau Al-Hafizah. Bukan satu tugas yang mudah untuk menghafal 30 juzuk Al-Quran. Namun, ianya tidak mustahil jika disertakan usaha dan minat yang mendalam sejak awal lagi. Baru-baru ini, seorang lelaki telah berkongsi mengenai tips yang mungkin boleh dijadikan panduan kepada ibu bapa berminat mendidik anak untuk menjadi seorang penghafaz Al-Quran. 

BACA: Risau Nasib Anak-Anak Masa Berpisah, Abby Buka Cerita Didik Dengan Al-Quran

Gambar sekadar hiasan

Betulkan bacaan ikut tajwid

Advertisement

Menerusi posting saudara Taufiq Razif di laman Facebook, dia ada menyenaraikan 9 tips mudah dan hebat yang diperoleh dari Ustaz Khairul Anuar Basri. Beliau adalah merupakan salah seorang yang terawal di negara ini merakam 30 juzuk Al-Quran dalam bentuk cakera padat. Antara cadangan yang boleh dipraktiskan oleh ibu bapa mithali ini ialah memperbetulkan bacaan tajwid anak supaya membantu proses hafazan. Perancangan yang terperinci juga penting agar mengikut sasaran.

Gambar sekadar hiasan

Uji hafazan & ulangkaji bila ada masa terluang

Advertisement

Lelaki ini menekankan bahawa ujian hafazan adalah perlu dalam memastikan anak betul-betul ingat sebelum beralih ke bahagian seterusnya. Penggunaan cakera padat juga adalah digalakkan supaya dapat menguatkan lagi ingatan mereka terutamanya semasa dalam kenderaan. 

Gambar sekadar hiasan

Untuk anak yang belum mahir, guna bantuan CD

Advertisement

Dalam pada itu, jangan terlalu khuatir sekiranya anak masih belum mahir membaca Al-Quran. Ujar pemuda ini, mereka masih boleh menggunakan cakera padat sebagai alat bantuan mengajar di samping mengulang proses itu berulang kali untuk mengasah kemahiran anak membaca dengan betul. Ibu bapa juga digalakkan untuk menghantar anak mereka sertai pertandingan hafazan agar menjadi motivasi kepada mereka.

Gambar sekadar hiasan

Sumber: Facebook Taufiq Razif

Advertisement
Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram