Hiburan Inspirasi Keibubapaan

Risau Nasib Anak-Anak Masa Berpisah, Abby Buka Cerita Didik Dengan Al-Quran

Seperti diketahui ramai, pelakon Abby Abadi sebelum ini pernah berkahwin dengan aktor Norman Hakim sekitar tahun 2003. Namun, jodoh mereka hanya bertahan selama 5 tahun sahaja selepas Abby dan Norman mengumumkan tentang perpisahannya pada 2005. Hasil perkahwinan tersebut, mereka telah dikurniakan 3 orang cahaya mata yang bernama Mohamed Danish Hakim, Marissa Dania Hakim dan Maria Danisha Hakim.

BACA : Abby Wakaf 2 Freezer Untuk NICU – “Jangan Teragak & Yakin Dengan Janji Allah”

Meskipun mereka telah berkahwin semula dengan partner masing-masing, namun hubungan baik kedua-dua buah keluarga masih terjalin dengan baik dan ukhuwah tersebut wajar menjadi contoh kepada orang lain juga.

Advertisement

Ramai tanya macam mana saya mula didik anak-anak dengan Al-Quran

Mengimbau semula nasib anak-anaknya selepas berpisah dengan Norman beberapa tahun lalu, Abby berkongsi apa yang dilakukannya terhadap mereka menerusi perkongsian di laman Instagram miliknya. Perkongsian berkenaan dibuat bagi menjawab persoalan orang ramai tentang bagaimana dia mula mendidik anak-anaknya untuk mencintai Al-Quran.

Advertisement

Bermula seawal 2 hingga 6 tahun, mengaji dengan ustaz

Advertisement

Tambah pelakon dalam siri drama ‘Gerak Khas’ ini lagi, dia risau akan masa depan anak-anaknya selepas berlaku perpisahan itu. Hal ini kerana sewaktu itu Abby masih lagi alpa dengan dunia sehinggalah dia melihat agama Islam itu sebagai penyelamat kepada  3 orang anaknya.

Advertisement

Tekad nak anak-anak hafal Al-Quran

Jelasnya lagi, dia bersama anak-anakya seringkali bersembang mengenai kewujudan Allah SWT, Nabi Muhammad SAW dan banyak lagi. Malah dia turut menerangkan mengapa perlu mendalami Al-Quran dan ganjarannya di akhirat kelak. Selain itu, dia juga menghantar mereka ke asrama kerana tidak mahu anak-anaknya terabai.

Advertisement

Ujian pada masa tu, kini hasilnya kita boleh nampak..

Sementara itu, perkongsian tersebut turut dihujani dengan pelbagai komen daripada netizen apabila rata-ratanya kagum dengan apa yang dilakukan oleh pelakon dan usahawan ini. 

Advertisement

Advertisement

Sumber : IG Abby Abadi

Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram