“Senang Solat On Time..” – Gadis Jepun Ini Pilih Menetap Di Malaysia Demi IsIam

Sejak dari dulu lagi, penghijrahan ke tempat baru boleh membawa erti yang sangat besar dalam kehidupan seseorang . Jika ramai anak muda kita mengimpikan untuk keluar menjalani kehidupan di luar negara, namun sebaliknya bagi seorang saudari baru dari Jepun ini, Tanaka atau nama IsIamnya Ana Farhana yang menyatakan keinginannya untuk berhijrah ke Malaysia. Menurutnya,  dia telah jatuh cinta dengan Malaysia sejak tahun 2011 lagi.

BACA: Dapat Jumpa Faizal Tahir, Netizen Mahu Lelaki Ini Buat Duet Bersama

Advertisement

Dia tertarik untuk mendalami IsIam setelah melihat sambut4n Hari Sindrom Down Dunia yang dianjurkan oleh Persatuan Sindrom Down Malaysia. Semenjak dari itu, dia telah menjadi seorang MusIimah selama 3 tahun setelah mengucapkan syahadah di Masjid Kobe pada tahun 2016.

Menurut Ana Farhana di laman Twitter miliknya, dia masih lagi berusaha untuk menguatkan imannya setelah memeluk IsIam. Dia juga ingin berhijrah ke negara ini kerana dia merasakan di sini dia boleh belajar tentang IsIam dengan lebih khusyuk dan menunaikan solat pada setiap waktu.

Advertisement

Selain mengagumi kesungguhannya untuk mendalami IsIam, netizen juga memuji Ana kerana dia sangat fasih menggunakan Bahasa Malaysia. Dia dilihat menulis status dan juga membalas komen-komen pengikutnya menggunakan bahasa ibunda tersebut.

Macam cakap dengan orang Malaysia jer..

Advertisement

Tertipu sekejap…ingatkan Melayu

Advertisement

Netizen juga mengucapkan tahniah dan mengalu-aluk4n kedatangan gadis itu dengan tangan yang terbuka.

Sumber: Oh My Media & IG, Twitter Ana Farhana

Advertisement
Advertisement