Satu Family Seronok Dekati Orang Utan, Tak Sangka Ada Benda Mengejutkan Rupanya

Manja dan sangat mudah didekati. Dua perkara ini sering kali terlintas di minda kita tatkala memikirkan tentang sejenis haiwan yang hampir pupus iaitu orang utan. Bahkan sesetengah zoo di serata dunia menyediakan aktiviti dan ruang khas untuk pengunjung mendekati sendiri haiwan jinak tersebut. Baru-baru ini juga, sepasang suami isteri sempat bercuti ke negara Thailand dan merasai sendiri pengalaman berharga apabila dapat ‘bermesra’ dengan orang utan.

BACA : [VIDEO] Kepala Tersangkut Lubang, Lawak Habis Gelagat Kucing Ini Dibebel Omak

Pengalaman bermakna berinteraksi dengan orang utan

Mula dikongsikan menerusi Instagram mereka sejak sehari lalu, rakaman tersebut sudah meraih setengah juta tontonan dan berjaya menarik perhatian ratusan ribu pengikut mereka. Jika disaksikan, suami isteri ini bersama anak mereka duduk bertemankan 2 ekor orang utan di sisi yang boleh dikatakan agak mesra Bukan sahaja memanjat ke atas bahu, manakala haiwan comel itu mula mengucup pipi mereka semua. Sudah pasti keterujaan seperti itu amat jarang untuk dirasai dan tentunya menjadi pengalaman bermakna dalam hidup.

Advertisement

View this post on Instagram

Anak lebih relax dari mummy 😂 Full video Bangkok, korang subscribe youtube AINAA CHANNEL 💓

Advertisement

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad) on

Ada risiko jangkitan parasite macam influenza

Menjengah ke ruangan komen juga, kebanyakan netizen merasa terhibur dan menumpang teruja selepas menyaksikan interaksi lucu di antara orang utan serta suami isteri berkenaan. Namun di sebalik kegembiraan tersebut, siapa menduga rupanya ada perkara yang perlu diambil tahu oleh kita semua. Hal itu dikongsikan sendiri menerusi Twitter seorang pakar perubatan bernama Doktor Nimelesh. Beliau mendedahkan bahawa persentuhan dengan orang utan sebenarnya boleh mengundang pelbagai jangkitan virus yang seterusnya memberikan risiko kepada kesihatan.

Advertisement

 

Advertisement

Sumber : Twitter Doktor Nimelesh dan Instagram Hafiz Mahamad

Advertisement

Advertisement