Cinta & Perhubungan Gaya Hidup

Poket Lelaki ‘Sengkek’ Antara Punca Ramai Perempuan Memilih Jadi Andartu

Alam perkahwinan bukanlah boleh dibuat main. Justeru itu, setiap wanita atau lelaki bakal memilih calon atau jodoh yang terbaik sebagai peneman hidup sehingga ke hari tua. Pemilihan jodoh yang betul juga dapat menjamin kehidupan seseorang  individu itu setelah mendirikan rumah tangga. Oleh sebab berkenaan, ramai di kalangan wanita memilih untuk tidak berkahwin kerana belum berjumpa yang sesuai. 

BACA: Kahwin Bukan Sekadar Tuntut Hak, Tapi Untuk Bawa Masing-Masing Ke Syurga Allah

Peratusan individu berkahwin merosot

Menerusi sebuah artikel di Portal Era, perkara tersebut dikukuhkan lagi dengan statistik daripada Kajian Komuniti Amerika yang mendapati kadar peratusan individu berkahwin semakin merosot dari tahun 2013 sehingga 2017 . Malah setelah dikaji dengan lebih lanjut, antara faktor utama kemerosotan tersebut adalah kerana kurang calon sesuai apabila ramai lelaki tidak mempunyai kewangan yang kukuh. 

Advertisement
Gambar Sekadar Hiasan

Ramai kahwin tanpa kewangan kukuh

Kesedaran mengenai pemilikan kewangan yang stabil adalah amat penting memandangkan sumber berkenaan mampu menentukan kelansungan hidup keluarga dibina. Walau bagaimanapun, anak muda masa kini dilihat mengambil mudah perkara tersebut dengan mengambil langkah mudah dengan tetap berkahwin walaupun tidak mempunyai pekerjaan atau pendapatan yang lebih kukuh. 

Gambar Sekadar Hiasan

Jangan normalisasikan kahwin tanpa kewangan yang stabil 

Urusan menyediakan nafkah tempat tinggal, makan minum serta pakaian adalah tanggungjawab seorang suami kepada isteri dan juga anak-anak. Oleh yang demikian, adalah tidak wajar untuk menormalisasikan sebuah perkahwinan tanpa perancangan kewangan lebih baik. 

Gambar Sekadar Hiasan

Sumber: Portal Era & Astro Awani 

Advertisement
Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram