Gaya Hidup Tips

“Lepas Bersalin Tak Boleh Makan Telur Nanti GataI” – Doktor Selar Kenyataan Ini

Bagi para ibu yang bersalin secara normal mahupun caesar pasti diajar supaya mengelakkan makanan yang boleh mendatangkan kemudaratan pada diri termasuklah telur. Hal ini kerana pantang larang orang dahulu mengatakan makanan tersebut akan membuatkan rasa gataI. Enggan perkara itu terus dimomokkan pada golongan ibu, seorang doktor bernama Muhammad Izzat tampil memberi penjelasan di Twitter miliknya.

BACA : Doktor Skandal Dengan Bini Orang, Adik Ipar Tampil Dedah Cerita Sebenar!

Gambar Sekadar Hiasan

Protein untuk penyembuhan, hasil sel & tisu baru

Advertisement

Menurut Dr Izzat, para ibu selepas bersalin ataupun operate caesar tidak mempunyai masalah makan telur kerana tubuh perlu protein yang cukup untuk proses penyembuhan dan penghasilan sel serta tisu baru.

Telur putih berprotein tinggi memang digalakkan..

Advertisement

Jelasnya lagi, makanan yang mempunyai protein tinggi seperti putih telur sememangnya digalakkan untuk dimakan oleh para ibu lepas bersalin. Malah makanan-makanan berprotein lain seperti daging merah, bijirin, kekacang, ikan dan sebagainya juga boleh diambil.

Gambar Sekadar Hiasan

Kalau tiada alahan, silalah makan telur tanpa was-was

Advertisement

Tambah Dr Izzat, seseorang itu akan berasa gataI sekiranya dia mempunyai alahan terhadap makanan sedemikian. Sekiranya terjadi, ia akan membuatkan seseorang itu untuk menggarunya sehingga mendatangkan kesan yang teruk pada kulit. Jika sebaliknya, para ibu boleh memakannya tanpa rasa bimbang.

Sumber : Twitter muhammadeizat

Advertisement
Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram