Gaya Hidup

Kerusi Teralih Sikit Dah Naik Angin, Ini 7 Tanda Anda Penghidap OCD Serius!

Adakah anda jenis yang tak tahan tengok habuk di merata tempat? Ataupun jenis yang pantang nampak benda tak tersusun di ruang tamu? Walau penat macam mana sekalipun, anda akan cuba meluangkan sedikit waktu untuk mengemasnya sebelum berehat. Jika begitu, anda sebenarnya seorang yang pembersih. Pembersih tidak salah dan ia adalah perkara yang normal. 

BACA: Bagi Talk Inspirasi Tapi Seluar Ketat, Janna Nick Akui Tak Peka Pilih Pakaian

Tapi yang jadi tak normalnya jika anda langsung tak boleh lihat sedikit habuk dan benda yang tidak tersusun elok seperti kedudukan asalnya. Malah dalam sehari anda akan menyapu dan mengelap lantai lebih dari tiga kali semata-mata nak nampak kemas walaupun letih. Pendek kata dalam sehari, anda akan menghabiskan masa yang banyak hanya untuk kerja-kerja mengemas dan membersih sahaja. 

Advertisement
Gambar sekadar hiasan

Keadaan ini boleh dipanggil sebagai OCD (obsessive compulsive disorder) iaitu merujuk kepada sejenis gangguan mentaI terdahap seseorang yang mempunyai keinginan luar biasa atau kebimbangan tentang tindakannya sehingga menyebabkan minda mereka memaksa melakukan sesuatu perkara berulang kali dan mengambil masa yang lama untuk berpuas hati. 

Gambar sekadar hiasan

Dalam bab kebersihan, seseorang yang memiliki sifat OCD sering dikaitkan dengan sikap si perfectionist dan kadangkala sifat mereka itu telah membuatkan orang sekeliling tidak selesa dan berasa tidak bebas melakukan apa-apa aktiviti di rumah. Mana tidaknya, pantang kerusi beralih sedikit dia dah bising. Pegang tombol pintu dengan tangan basah pun dah kena bebel. Tengah makan tengok nasi orang lain jatuh sebutir atas meja pun dah jadi tak keruan. Haih..

Namun, harus diingat bahawa OCD tidak hanya bergantung pada tabiat mengemas dan sikap pembersih semata-mata tetapi turut juga berkait dengan gangguan mental yang membuatkan seseorang itu berasa bimbang dan sering melakukan sesuatu perkara itu berulang kali kerana tidak berasa selamat atau yakin. Contohnya sering memeriksa api dapur gas sama ada sudah tutup ataupun tidak. 

Advertisement
Gambar sekadar hiasan

Adakah anda tergolong dalam kalangan mereka yang mempunyai OCD? Jom semak 7 ciri-ciri ini bagi mengetahuinya sama ada anda seorang yang OCD ataupun tidak.

1. Tabiat yang mengganggu rutin harian

Advertisement

2. Obses dengan ritual, pattern atau susunan tertentu

3. Tanda fizikal

Advertisement

Gambar sekadar hiasan

4. Berkait rapat dengan kemurungan

Advertisement

5. Emosi tak stabil

6. Buat kerja berulang kali sampai memenatkan diri sendiri

Advertisement

Gambar sekadar hiasan

7. Tiada keyakinan diri

Advertisement

Sumber: Siraplimau

Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram