Keluarga

Hidup Resah & Rezeki Sempit, Inilah Padah Jika Putuskan Silaturahim Keluarga

Islam mengajar umatnya untuk menjaga hubungan silaturahim sesama manusia, lebih-lebih lagi terhadap ahli keluarga masing-masing. Namun begitu, terdapat sesetengah pihak yang sanggup memutuskan hubungan silaturahim semata-mata kerana perselisihan faham dan sifat ego. Sedangkan mereka tidak menyedari bahawa perkara itu sangat dituntut dalam agama dan boleh menerima akibat yang sangat dahsyat gara-gara perbuatan itu.

BACA: Pernah Kutip Kayu Demi Memasak, Survival Keluarga 16 Beradik Tempuh Perit Hidup

Gambar sekadar hiasan

Berdosa besar memutuskan silaturahim

Advertisement

Menerusi perkongsian oleh saudara Firdaus Shakirin di laman Facebook, dia menyatakan bahawa individu yang tergamak memutuskan silaturahim atas sebab apapun akan berdosa besar. Bahkan golongan ini juga tidak dapat merasa nikmat masuk ke syurga Allah pada akhirat kelak.

Gambar sekadar hiasan

Hatinya tidak tenang..rezekinya sempit

Advertisement

Tegasnya lagi, pihak tak berhati perut seperti ini juga akan diduga dengan pelbagai ujian yang hebat semasa hayat masih dikandung badan lagi. Di samping hidup sudah tidak tenteram atau pintu rezekinya disempitkan, paling malang adalah apabila doa mereka sudah tidak diperkenankan oleh Allah SWT lagi.

Gambar sekadar hiasan

Jangan ambil mudah…sia-sia amalan dikumpul

Advertisement

Jelas Firdaus Shakirin, segala perbuatan yang boleh mengeruhkan hubungan silaturahim akan menyebabkan individu itu tergolong dalam kalangan tersebut. Kita tidak boleh memandang remeh mengenai perihal ini kerana ianya akan merugikan individu itu sendiri. Segala usaha dan jerih-payah bagi mengumpul amalan di dunia akan jadi sia-sia saja jika meneruskannya. Lelaki ini turut menasihati orang ramai agar kembali ke pangkal jalan supaya tidak menyesal di kemudian hari. 

Gambar sekadar hiasan

Sumber: Facebook Firdaus Shakirin 

Advertisement
Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram