Inspirasi Viral

“Gaji Dia 4x Ganda Doktor, Kalau Dibayar Berjuta Pun Aku Tak Sanggup Kerja Ni”

Setiap pekerjaan pastilah ada cabarannya yang tersendiri. Kadangkala seseorang itu dibayar dengan gaji yang lumayan kerana risiko keselamatan pekerjaan yang dilakukannya. Begitulah seperti video yang dikongsikan seorang lelaki di Twitter baru-baru ini yang memaparkan pekerjaan seorang ‘sewer diver’ atau disebut sebagai penyelam pembentung yang sedang lengkap beruniform selam untuk melakukan tugasannya. 

BACA: Gaji Cuma RM2K, Lelaki Ini Dedah Rahsia Mampu Beli Rumah Corner Lot Di Usia 26!

Seseorang hanya perlu buat kerja ni

Advertisement

Advertisement

Video berdurasi 12 saat yang telah dirakam dari luar negara itu memaparkan seorang lelaki sedang memperbetulkan uniform selam yang dipakainya sebelum masuk ke dalam pembentung bawah tanah bagi memperbaiki kerosakan yang terlibat. Melalui video itu, boleh dilihat air yang bertakung dalam pembentung itu sudah berwarna gelap dan pastinya menyukarkan penglihatannya bila berada di dalam itu. Ditambah pula dengan ruang yang sempit, pasti menyukarkan pergerakannya. 

Advertisement

Gaji mahal sebab risiko tinggi

Ternyata, ia bukanlah satu tugasan mudah yang mampu dan sanggup dilakukan oleh semua orang. Melalui ruangan komen, ramai netizen meluahkan rasa kagum mereka terhadap individu yang sanggup melakukan pekerjaan ini. Bagi mereka, jika dibayar jutaan ringgit sekalipun mereka tidak sanggup untuk bekerja seperti itu kerana memikirkan keselamatan diri. 

Gambar sekadar hiasan

Kalau aku pun fikir dua tiga kali 

Advertisement

Aku yg diving tempat cerah pun takut

Advertisement

Bayarlah berapa pun.. sangkut kat bawah tak balik modal

Kat US, gaji dia boleh cecah USD30 setiap jam

Advertisement

Pekerjaan sebegini sememangnya kotor dan menjijikkan. Tapi hakikatnya gaji yang dibayar adalah sangat mahal, setanding dengan risiko yang terpaksa dihadapi mereka. 

Kat Malaysia RM40-50 sejam. 4 kali gaji doktor 

Advertisement

Mereka dibayar RM150k-RM300k setahun

Advertisement

Sumber: Twitter MatMalay

Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram