[VIDEO]Merajuk Dimarahi Ibu Kerana Handphone, Budak Nekad Terjun Tingkat 19

Kanak-kanak zaman sekarang semakin terdedah dengan teknologi yang kian canggih. Daripada penggunaan telefon bimbit, komputer sehingga ke tablet juga tidak terkecuali. Meskipun perkembangan dari segi teknologi tersebut memberi impak yang positif terutamanya dari segi pembelajaran, namun tetap ada kesan yang tidak elok seperti dalam kejadian yang terbaru di Johor Bahru di mana melibatkan seorang pelajar sekolah rendah. 

BACA: Mona Allen Nyaris Lem4s Di Set, Nasib Baik Duyung Kayangan Selamatkan

Cuba terjun dari tingkat 19 kerana merajuk

Advertisement

Dalam kejadian jam 4 petang itu, seorang kanak-kanak berusia 10 tahun telah cuba untuk terjun dari tingkat 19 sebuah bangunan. Dia merajuk setelah dimarahi ibu kerana tidak diberi menggunakan telefon bimbit. Kanak-kanak itu telah keluar melalui tingkap rumahnya lalu duduk diluar. Setelah itu pasukan keselamatan tiba bagi misi menyelamatkannya dan terpaksa menggunakan kusyen angin di tingkat bawah sebagai persediaan awal. 

Gambar Kredit Harian Metro
Gambar Sekadar Hiasan

15 minit cuba pujuk, akhirnya berjaya

Dalam masa yang sama, seorang anggota yang bertugas bagi unit keselamatan tersebut cuba untuk memujuk kanak-kanak berkenaan secara lembut. Dia malah sempat meyakinkan budak tersebut bahawa ibunya yang marah sebelum ini tanda sayang. Setelah hampir 15 minit mencuba, budak itu mula menghulurkan tangan dan bersetuju untuk masuk semula ke dalam rumah. Satu rakaman video sewaktu aksi memujuk sempat dirakam oleh pegawai yang bertugas bertujuan memberi kesedaran. 

Advertisement

Semoga adik ini membesar jadi orang yang berguna

Kebanyakan komen yang dilontarkan meminta para ibu bapa supaya sedar akan perkara negatif penggunaan gajet yang berlebihan disamping tiada pemantauan. Perkara seperti ini dapat dielakkan sekiranya kanak-kanak ini diberi had daripada menggunakan gajet sepanjang masa.  

Advertisement

 

Selamatkan anak kita dari dunia fantasi yang mereka cipta 

Advertisement

Mak ayah tegur tanda sayang

Sumber: Harian Metro & Facebook Info Roadblock

Advertisement
Advertisement