Suka Dengar Azan Detik Minat Dalami IsIam, Ibu Pelajar Mualaf Dedah Kisah Anak

Pada minggu lepas, tular sebuah berita tentang pendaftaran seorang pelajar Cina MusIim di pusat pengajian Darul Quran (DQ) JAKIM sambil ditemani oleh ibunya yang bukanlah seorang penganut agama IsIam. Ternyata pengorbanan dan kasih sayang yang dicurahkan oleh wanita yang bernama Ang Bee Cheng ini sangat luar biasa meskipun anaknya, Tan Mike Foong, 23 merupakan seorang mualaf sejak 4 tahun lalu dan merupakan individu OKU cac4t penglihatan.

BACA: [VIDEO] “Jatuh Cinta Suara Dia” – Pelajar Ini Buat Ramai Meremang Bulu Roma!

Advertisement

Menyingkap kembali kisah sebaik dia mengetahui tentang penghijrahan Mike, wanita berusia 48 tahun itu dan suaminya tidak menafikan yang mereka sangat terkejut dan terasa seperti hati dihancurkan juga.

Kecewa dia buat senyap2…mak mana sanggup lihat anak dia masuk agama lain

Advertisement

Ditanya tentang apa yang mendorong Mike untuk meminati agama tersebut, Bee Cheng menerangkan bahawa anaknya itu sangat suka mendengar laungan azan dari surau yang dekat dengan rumah mereka, selain menyifatkan panggilan 5 kali sehari itu sebagai satu alunan yang cukup ‘sedap’.

Kredit foto: Darul Quran

Dapat tahu lepas setahun setengah dia dah convert…di sebuah kedai makan

Advertisement

Kini seisi keluarganya sudah dapat menerima dan hormat dengan keputusannya, malah surirumah ini turut menghantarnya ke solat Jumaat di masjid pada setiap minggu dan sering melawat anaknya itu di pusat pengajian berkenaan untuk menguruskan hal kebajikannya juga.

Cuti semester saya hantar Mike ke masjid…serta ambil adiknya pulang sekolah

Advertisement
Kredit foto: MStar

Dia c4cat penglihatan sebab lahir tak cukup bulan…tapi boleh sesuaikan diri

“Selagi mak boleh…mak tolonglah”

Advertisement

Kredit foto: MStar

Menerusi temubualnya dengan portal berita tersebut, ibu kepada 3 anak ini memberitahu yang dia akan sentiasa menjaga dan memberikan kasih sayang seperti dahulu kepada Mike. Walaupun status agamanya kini berbeza dengan latar belakang keluarga yang menganuti agama Buddha, dia masih ahli keluarganya yang sah.

Mike tetap anak saya…kasih sayang sebagai ibu kepadanya masih macam dulu

Advertisement

Sumber: mStar Online

Advertisement

Advertisement