Utama Cinta & Perhubungan "Matanya Ke Atas & Badan Kejang" - Ibu Kongsi Pengalaman Anak Kena...

“Matanya Ke Atas & Badan Kejang” – Ibu Kongsi Pengalaman Anak Kena Demam Sawan

Kecomelan, telatah dan juga gelak tawa daripada si manja sememangnya mampu mencairkan hati sesiapa sahaja terutama ibu bapa. Tapi apabila anak-anak dilanda masalah kesihatan terutamanya secara tiba-tiba, ianya boleh meruntunkan seluruh jiwa raga. Ikuti perkongsian yang dicoretkan oleh seorang ibu bernama Puan Ammy ini mengenai anaknya yang pernah dilanda sejenis demam yang misteri pada awal bulan lalu.

BACA: “Tolong Jaga Anak Baik2” – Sebak! Isteri Sempat Bagi 5 Hint Terakhir Sebelum..
1-2 Ogos adalah malam yang amat panjang untuk saya

Menurutnya, kanak-kanak perempuan bernama Mahsuri ini tiba-tiba jatuh demam sewaktu mengikutnya pergi berniaga. Oleh sebab suhu badannya ketika itu tidak terlalu panas, jadi wanita ini hanya memberi ubat demam kepadanya dan dia kembali aktif bermain selepas itu. Namun menjelang waktu malam kejadian lain pula yang menimpa anaknya.
Saya terkejut tengok matanya telah ke atas & seluruh badannya kejang
Badan tiba2 menggigil & dia mengetap giginya
Setiap kali tersedar…badannya kembali kejang & bergetar

“Auciii…Mama baba ada Sayang…”
Sebaik tiba di pusat rawatan, Mahsuri terus dimasukkan ke zon merah untuk tindakan selanjutnya. Pihak yang merawatnya menjelaskan bahawa kanak-kanak 2 tahun lebih ini telah mendapat sawan demam atau Febrile Seizure.
Lepas lebih sejam Mahsuri kembali tenang…tubuh pun tak lagi bergetar

Rentetan daripada peristiwa yang sangat mendebarkan itu, Puan Ammy turut berkongsi sedikit maklumat mengenai masalah demam sawan ini sebagai peringatan buat para ibu bapa di luar sana. Antara langkah terawal yang boleh diambil adalah turunkan suhu badan dan kekalkan tahap hidrasi anak-anak terlebih dahulu.
Ayat pertama keluar dari mulutnya adalah “Hai, hello mama…”Sumber: FB Cik Puan Ammy

Artikel Popular