Viral

Hidap Kencing Manis Kronik, Adik 17 Tahun Terbaring Lemah Bila Bacaan Gula Naik

Hidap Kencing Manis Kronik, Adik 17 Tahun Terbaring Lemah Bila Bacaan Gula Naik
Rasaflix

Sharing is caring!

Di benua Asia, Malaysia memegang tempat tertinggi sebagai negara yang mempunyai paling ramai penghidap masalah kencing manis. Bukan sahaja orang dewasa, golongan muda juga berpotensi untuk menghidap gangguan keshatan ini tanpa kita semua sedari.

BACA: Ayah Beli Susu Berkultur Untuk Lawas, Akhirnya Anak 4 Tahun Sah Hidap Diabetes

Adik ada kencing manis tahap kronik, akan terbaring lemah tiap kali paras gula jadi tinggi

Menerusi TikTok, seorang wanita bernama Adah sedang dalam perjalanan untuk menghantar adiknya yang menghidap masalah kencing manis kronik ke pusat perubatan. Remaja berusia 17 tahun berkenaan kelihatan hanya terbaring di bahagian tempat duduk belakang kereta. Tambah Adah lagi, adiknya akan berada dalam keadaan begitu setiap kali bacaan gula menjadi tinggi.

@syuhahaa

Doakan agar adik aku cepat sembuh ☹️ #kencingmanis #fyp #fypシ #doakansaja

♬ original sound – Syhxdh – Adah ✨

Discaj lepas seminggu, kaki masih bengkak sebab terpaksa dimasukkan air

Seminggu kemudian, remaja tersebut dibenarkan untuk pulang ke rumah. Walaupun kaki sedikit bengkak kerana terpaksa dimasukkan air, pemuda berkenaan mengucapkan rasa syukur serta berterima kasih kepada pihak yang mendoakan kesihatannya.

@syuhahaa

Reply to @alexfaizal85 Alhamdulillah dah discharge harini, Total 1 minggu duduk hospital 😁, Terima kasih semua yang mendoakan 🙏🏻 #fyp #fypシ #fyp

♬ Wip Wup – Ikaaa

@syuhahaa

Reply to @snzaa Alhamdulillah, dah keluar hospital hari khamis baru ni, macam ni keadaan dia sekarang, kaki still bengkak dan tak larat jalan #fyp

♬ Dj baby – Family friendly

Kesian bila tengok dia jalan lemah macam tu… semoga adik tabah & cepat sembuh…

Bagi yang tertanya-tanya, Adah menerangkan bahawa adiknya mungkin menghidap masalah kesihatan tersebut sejak kecil namun tidak diketahui sehinggalah kejadian pengsan di sekolah. Di samping itu, ramai netizen membanjiri ruangan komen dengan titipan doa supaya remaja berusia 17 tahun ini cepat sembuh.

Hidap Kencing Manis Kronik, Adik 17 Tahun Terbaring Lemah Bila Bacaan Gula Naik


Hidap Kencing Manis Kronik, Adik 17 Tahun Terbaring Lemah Bila Bacaan Gula Naik

Hidap Kencing Manis Kronik, Adik 17 Tahun Terbaring Lemah Bila Bacaan Gula Naik

Hidap Kencing Manis Kronik, Adik 17 Tahun Terbaring Lemah Bila Bacaan Gula Naik


Sumber: TikTok syuhahaa

Nak info lagi? Sertai Telegram Erin Sakura

Artikel ini disediakan oleh team Erin Sakura. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Hidap Kencing Manis Kronik, Adik 17 Tahun Terbaring Lemah Bila Bacaan Gula Naik

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram