Hiburan Viral

Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’

Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’
Rasaflix

Sharing is caring!

Beberapa minggu lalu, pelakon dan pengacara popular iaitu Alif Satar telah mengejutkan ramai apabila dia berjaya menamatkan cabaran ‘Ironman Langkawi 2019’ yang berlokasi di Pulau Cenang. Dalam acara berkenaan, dia telah berjaya mencatat rekod 3.8km (berenang), berbasikal (180km) serta berlari sejauh 42km dalam masa 15 jam. Dalam kejayaan tersebut, berita itu bertukar hangat apabila ada netizen yang mula mempersoalkan bagaimana dia menunaikan ibadat solat.

BACA : [VIDEO] Atok Nak Pesan…-Episod 10 Penuh Duka, Watak Fauzi Nawawi Bikin Sebak

Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’

Kalau dah lenjan 15 jam macam tu? Semua solat kat mana?

Mungkin benar-benar tidak tahu bagaimanakah perjalanan acara sukan tersebut, maka individu itu bertanyakan soalan berkenaan. Meskipun komen tersebut membangkitkan kemarahan netizen lain kerana kelihatan seperti judgemental, namun Alif begitu tenang memberikan penjelasan sebenar.


Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’

Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’

Bila kau sujud, kau rasa fresh

Baru-baru ini, Alif Satar dilihat telah memuat baik sebuah video menerusi Instagramnya sejak beberapa jam lalu. Rakaman tersebut menyaksikan dirinya menunaikan solat meskipun berada dalam sebuah acara sukan yang cukup meletihkan sekali. Sambil dituangkan air daripada botol oleh para petugas, dia mula mengambil wuduk, menunaikan solat bahkan sempat menadah tangan untuk berdoa kepada Allah SWT. 

Alif adalah artis yang paling aku respect

Bagi selebriti lelaki ini, ibadah berkenaan memberikan ketenangan sangat melegakan segala penat sepanjang dia menjalankan acara tersebut. Selain itu juga, dia merasa seperti bertenaga semula dan mengganggap solat itu sebagai ‘penyelamatnya’. Menerusi video itu juga, sedikit sebanyak pastinya memberikan pendedahan baru khususnya yang kurang tahu tentang perjalanan acara sedemikian rupa. Ramai juga merasa kagum dan memuji Alif kerana tidak lupa akan tanggungjawab terhadap ibadat wajib.


Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’ Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’ Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’

Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’

Sumber : Instagram Alif Satar

Nak info lagi? Sertai Telegram Erin Sakura

Artikel ini disediakan oleh team Erin Sakura. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Dipertikai ‘Solat Macam Mana’ Ketika Acara Ironman, Alif Belanja Video ‘Win’

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram