Digelar Drama Klise, Pengarah Dedah Makna Tersirat Jalan Cerita ‘Adellea Sofea’

Kalau bercakap tentang tayangan drama slot Akasia TV3, tidak dinafikan bahawa kebanyakan cerita yang disajikan sememangnya mengangkat tema cinta sebagai konsep utama. Bahkan jika diperhatikan dari dulu sehingga sekarang, drama di slot berkenaan terus menjadi hiburan santai yang sesuai ditonton oleh netizen selepas seharian penat bekerja. Melihat kepada drama ‘Adellea Sofea’ yang hangat bertayang sekarang, karya ini sering trending setiap kali tamat bersiaran.

BACA : Perempuan Sifatnya Selalu Marah & Overthinking, Lelaki Pula Malas Besarkan Isu

Advertisement

Just another cliche malay drama

Meskipun judulnya kedengaran klise seperti tajuk sebuah novel cinta, namun tahukah anda karya ini merupakan hasil buah fikiran pengarahnya sendiri, Shahrulezad Mohameddin? Meskipun terdapat pelbagai kelainan yang cuba disampaikan menerusi adegan, skrip serta busana ‘tersirat’ wataknya, namun drama ini tetap dianggap sebagai ‘klise’ oleh sesetengah netizen. Perkara itu turut dikongsikan menerusi Instagram Shahrulezad sendiri. Kata seorang individu ini, ‘Adellea Sofea’ juga sama seperti karya klise lain yang pernah disaksikannya sebelum ini.

Advertisement

Hidup tak lari daripada klise

Namun jelas pengarah ini, dia tidak menafikan langsung dakwaan mengenai dramanya itu. Bahkan bagi dia sendiri, apa yang berlaku pada rutin harian kita merupakan benda klise dan ia bukanlah tertakluk kepada sesebuah jalan cerita drama sahaja. Meskipun realiti yang cuba dipaparkan dalam ‘Adellea Sofea’ menerima pandangan sinis sedemikian rupa, ini juga membuktikan bahawa kerja-kerja memuaskan hati penonton sebenarnya sangat sukar.

Advertisement

Sumber : Instagram Budak Ijat

Advertisement
Advertisement