Viral

Baru Bersalin 6 Bulan Tapi Terhamil Lagi, Suami Tolonglah Bagi Isteri ‘Berehat’

Memang benar setiap anak itu akan membawa rezeki besar dalam keluarganya apabila dia dilahirkan. Namun melihat semula kehidupan zaman sekarang, suami isteri disarankan untuk merancang kehamilan anak mereka demi kebaikan dan kelangsungan keluarga. Merancang kehamilan bukanlah bermakna menolak nikmat daripada Allah SWT. Sebaliknya, suami harus lebih memahami keadaan isteri sekiranya jarak kehamilan terlalu dekat.

BACA : Gagal Tipu Doktor, Gadis Hamil Luar Nikah Kali Kedua Kantoi Makan Pil Gugur

Memang saya nak merancang tapi kalau dah suami ter…

Advertisement

Bercakap tentang topik mengawal kehamilan ini, kebanyakan suami isteri masih gagal merancang kerana tewas dengan keperluan batin mereka. Dr Muhammad Izzat selaku Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan ada juga berkongsikan pendapatnya tentang isu tersebut. Bahkan dia pernah berhadapan dengan situasi di mana seorang wanita telah hamil lagi padahal baru sahaja melahirkan anak kelimanya beberapa bulan lalu. Nyatanya, pengakuan wanita tersebut sangat mengejutkan beliau.

Gambar sekadar hiasan

Kalau ujian air kencing positif hamil, dah terlambat nak rancang keluarga

Advertisement

Memang benar setiap perkahwinan berhak memiliki ramai anak, namun kondisi badan isteri perlulah sembuh sepenuhnya sebelum bersedia untuk mengandung lagi. Seperti yang kita tahu, fasa selepas bersalin tidak boleh dipandang sebelah mata sahaja. Jika tersalah percaturan, berkemungkinan besar fizikal dan mental si ibu akan terjejas teruk. Sebab itulah pegawai perubatan ini sangat menekankan tentang kepentingan merancang jarak kehamilan bagi para wanita.

Jangan terlalu awal, lewat atau rapat

Advertisement

Dalam pada itu, beliau sempat berkongsikan 5 cara untuk mengawal serta merancang kahamilan yang boleh digunakan oleh anda semua. Tegasnya di hujung perkongsian ini, istilah ‘termengandung’ itu sebenarnya tidak boleh digunakan dan haruslah dibuang jauh-jauh oleh suami isteri.

Advertisement
Gambar sekadar hiasan

Sumber : Twitter Dr Muhammad Izzat

Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram