“Ada Suami Kata Isterinya Derhaka Sebab Tak Bagi Kahwin Lain, Sedih Dengar…”

Sejak kebelakangan ini, media sosial kita dipenuhi dengan berita seorang ustaz selebriti yang nekad menjatuhkan talak kepada isterinya. Meskipun wanita berkenaan sedang sarat hamil, pendakwah berkenaan didapati telah berkahwin dengan isteri kedua yang berstatus janda. Setiap kali timbul isu sedemikian rupa, mungkin ada yang berteka-teki berkaitan hukum sebenar sekiranya si isteri membantah keputusan suami untuk berpoligami.

BACA : Nekad Menipu Demi Poligami, Isteri Terkejut Mahkamah Luluskan Permohonan Suami

Gambar sekadar hiasan

Suami yang baik akan ambil kira semua aspek

Advertisement

Melihat kepada ruangan Twitter Mufti Wilayah Persekutuan iaitu Dato’ Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, beliau sempat memberikan keterangan mengenai persoalan tersebut. Jelasnya, suami yang berniat untuk berkahwin lain adalah dibenarkan dan tidak berdosa mengikut hukum agama. Namun begitu, ia tidak wajar dijadikan ‘lesen’ untuk para suami sesuka hati menindas hak si isteri. Membincangkan tentang hukum menjatuhkan talak kepada isteri hamil, ia adalah harus tapi lelaki harus mengambil kira segala kesan buruk terhadap anak dalam kandungan kelak.

Kredit Foto : Pixabay

Kenapa perempuan susah sangat nak bagi?

Advertisement

Selain itu juga, sebenarnya pendakwa terkenal iaitu Ustaz Ebit Lew pernah mengulas tentang situasi sedemikian rupa. Namun konteks huraiannya pada masa itu adalah berkenaan seorang lelaki yang datang mengadu mengenai isteri ‘derhaka’. Dedah suami berkenaan, dia mempertikaikan tentang isterinya yang enggan membenarkan dirinya berkahwin lagi. 

Macam mana boleh bahagia dengan hancurkan hati isteri?

Advertisement

Apabila bercakap soal poligami, ia bukanlah berkisarkan tentang kepuasan dan kegembiraan sebelah pihak sahaja. Kata Ustaz Ebit Lew lagi, suami tidak wajar menggelar isteri dengan kata ‘derhaka’ hanya kerana tidak diizinkan berpoligami. Apa yang penting adalah memperkukuhkan ilmu agama demi memimpin keluarga ke jalan benar serta bertindak adil kepada kedua-dua isteri.

Sumber : Twitter Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, Facebook Ebit Lew

Advertisement

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Advertisement