[VIDEO] Baru Beria Nak Lapor Berita, Wartawan Tersasul Sampai Ramai Berdekah

Bukan sekadar berpenampilan menarik semata-mata, malahan kerjaya seorang wartawan menuntut seseorang itu mahir dalam menuturkan setiap bait kata dengan sempurna tanpa pelat mahupun bunyi slang-slang tertentu. Apalagi sewaktu membuat liputan luar, mereka harus bersedia setiap masa seiring dengan situasi sekeliling. Namun mereka juga manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan kesilapan. Kadangkala masih ada yang tersalah lapor sehingga moment itu berubah menjadi lucu.

BACA : [VIDEO] Lengkap Animation EffecT, Netizen Bangga Berita Malaysia Makin Maju

Masyarokot pun boleh…

Itulah situasi yang dialami oleh seorang wartawan RTM bernama Syairul Islam sewaktu hendak melaporkan berita di televisyen baru-baru ini. Baru sahaja hendak mengulas informasi mengenai perayaan Tahun Baru Cina yang bakal menjelang tiba tak lama lagi, jejaka berkenaan tiba-tiba tersasul menyebut perkataan ‘masyarakat’ kepada ‘masyarokot’. 

Advertisement

Advertisement

Saya pegang phone sebab takut tersasul benda lain

Tidak pasti apakah yang mengganggu fokusnya ketika itu, namun wartawan ini turut berdekah selepas menyedari kesilapannya sendiri. Lebih lucu lagi apabila orang di belakang kamera tergelak besar sebelum mereka mula merakam semula liputan berita tersebut. Menerusi Twitter tuan badan sendiri, Syairul sempat berkongsikan video sambungan liputan berita itu.

Nak gelak pun tak sampai hati

Meskipun hanya berdurasi 8 saat sahaja, nyatanya adegan itu telah berjaya meraih lebih 16,000 retweet daripada netizen. Menjengah ke ruangan komen, rata-ratanya mengakui terhibur dengan kesilapan kecil yang dibuat oleh wartawan berkenaan. Sedar bahawa video dirinya sudah tular, nampaknya Syairul sendiri merasa lucu dengan kejadian tersebut.

Advertisement

Sumber : Twitter Syairul Islam dan Syed Aliff

Advertisement