Cinta & Perhubungan Inspirasi

Tinggal Nota & Nafkah Buat Isteri, Tanggungjawab Suami Ini Wajar Dicontohi

Sudah menjadi tanggungjawab seorang suami untuk memberi nafkah kepada isteri dan anak-anak sejurus membina rumah tangga kelak. Duit belanja itu perlulah diberi pada setiap bulan oleh suami selaku ketua keluarga. Seperti perkongsian kisah seorang pengendali akaun Facebook bernama Dr Ahmad Zakimi ini tentang pemberian nafkah yang nampaknya boleh dijadikan contoh kepada semua orang.

BACA : Suami Kasari Sebab Masih Tiada Zuriat, Isteri Nak Berpisah Tapi Takut Menjanda

Menerusi posting tersebut, Dr Ahmad Zakimi akan menghantar mesej melalui aplikasi WhatsApp pada setiap pagi untuk memberitahu tentang pemberian duit belanja berserta sekeping nota. Tambahnya lagi, dia akan berkongsi sepotong ayat Al-Quran ataupun hadis dalam nota tersebut. Tanggungjawab itu telah dilaksanakannya sejak 18 tahun yang lalu.

Advertisement

“Eh abang banyak sangat ni…”

Advertisement

Jelas Dr Ahmad Zakimi, duit belanja itu bertambah mengikut tahun dari awal perkahwinan hinggalah kini. Kadangkala, isterinya itu menolak pemberiannya kerana mereka sama-sama bekerja. Namun, dia tetap menghulurkannya kerana tanggungjawab sebagai seorang suami memandangkan wang ringgit tidak sama nilainya dengan pengorbanan isteri.

Tanggungjawab satu kewajipan

Advertisement

Biarpun ada harinya berlaku kekurangan wang simpanan, namun dia masih berusaha memberi belanja tersebut kepada ahli keluarga tidak kiralah sama ada isteri bekerja ataupun sebaliknya. Malah segala keperluan dalam rumah tangga merupakan satu kewajipan yang wajib dilaksanakan.

Advertisement

Sumber : Ahmad Zakimi Abdullah

Advertisement

Advertisement

Add Comment

Click here to post a comment

Youtube

Facebook

Telegram