Connect with us

Inspirasi

“Pedulikan Kata Orang Sekeliling..”- Wanita Ini Kongsi Cara Kawal Anak Meng4muk

Adlil Rajiah, penulis buku berkaitan dengan Parenthood banyak memberi inspirasi dan teknik untuk mendidik anak-anak masing-masing. Walaupun berlatar belakang dalam bidang berlainan, mesra dipanggil “Jiji”, disebabkan pengalaman dalam membesarkan anaknya yang menghidapi Pseudo-Autism telah memberikannya banyak inspirasi untuk menulis. Terbaru diruangan page milik beliau, beliau telah berkongsikan satu posting berkaitan cara, punca dan langkah untuk mengawal anak-anak jika sering meng4muk.

BACA:Semua Yang Kita Nak, Kena Plan Nourul Depp Dedah Rahsia Hamil Baby Girl

Apa nak buat bila anak meng4muk?

 

Semua akan mengalami

Fasa normal bagi anak kenali emosi mereka

Meng4muk sahaja cara untuk mereka luahkan

Kita sendiri pun susah nak describe diri kita

Bila tak dapat apa yang dia nak, jangan pernah pvkul atau tengking

Pelvk mereka, tunjuk contoh yang baik

Tahan tangan dan kaki dia, ‘lumpuhkan senjata’

Bawa ke tempat lain

Gambar Hiasan

Anak pun ada rasa malu

Bila kita rasa hangin je,kita pun perlu kawal, tunjuk ‘cool’

Bantu untuk handle ’emosi’

Gambar Hiasan

Ajar cara luah perasaan dengan perkataan

Pergi dari situ, buat satu ruang khas

Bila selalu masuk situ, tahulah emosi dia terganggu

Ajar lepaskan perasaan dengan hembus nafas

Beri kod rahsia

Gambar hiasan

Belum terlambat untuk mula didik anak

Sumber: FB Rajiahnasir

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Artis

Alamak, Tak Boleh Stop Menangis! ‘Feeling’ Habis Sampai Meraung Sayang Ibu

Selebriti popular, Zulin Aziz atau nama sebenarnya Farah Azleenda pernah menjadi hangat suatu masa yang lalu apabila tidak jadi berkahwin dengan bekas kek4sihnya walaupun banyak persiapan telah dibuat. Tidak ralat dengan perkara tersebut, Zulin tabah menjalani kehidupan bersama anak angkat, Puteri Erina Amanda sebagai peneman hidup di sisinya. Ternyata kisah hidupnya menjadi inspirasi kepada para peminat khususnya.

BACA: Pedulikan Kata Orang Sekeliling- Wanita Ini Kongsi Cara Kawal Anak Meng4muk

Puteri Erina Amanda

 

Hubungan bersama anak angkatnya itu membuatkan dia bertambah mesra dengan kanak-kanak. Terbaru dia ada berkongsi video kanak-kanak bernama Yasmin yang berminat untuk menjadi seorang perlakon. Lantas Zurin meminta Yasmin untuk melakonkan beberapa ekspresi muka dan ini adalah antara hasilnya.

Gembira

Marah

Merajuk

Sedih

Berlakon je dik, ‘real’ betul menangis

Pelvk pun tak boleh nak ‘moveon’ ni

Menghayati watak sangat

Muat naik turun tersebut membuat ramai berasa tertarik dan meningg4lkan komen diruangan Ig milik Zulin.

Perlakon air mata

Tak ada gigi pun comel

Cara ni main jiwa betul

Muka Zulin jahat tahan gelak

Sumber:Ig zulinaziz

Continue Reading

Inspirasi

“Yang Tinggal Hanyalah Mainan”-Dib0m Ketika Bermain, Kisah Sayu Anak Syria

Cukup sayu dan sebak. Hanya itulah kata-kata yang dapat diungkapkan tatkala mendengar kisah yang berlaku di Syria. Tiada kata yang dapat menjelaskan betapa pedihnya kehidupan umat Islam di sana. Hidup tertindas di negara sendiri. Heliza Helmi adalah antara artis Malaysia yang aktif terlibat dalam aktiviti kemanusiaan. Terbaru, beliau telah berkongsi video di Instagram beliau berkenaan kisah pilu seorang anak kecil yang menjadi mangs@ di Syria.

BACA:”Bercinta Kemaruk Sakan..”-Baru Beberapa Bulan, Joy Revfa Kini Kembali Single

 

Kisah Si Pemilik Kereta Kecil

Bayangkan kehidupan seorang anak kecil yang baru mengenal dunia, sedang seronok bermain, tiba-tiba diragut begitu sahaja tanpa sebarang tanda oleh manusia tidak berperikemanusiaan. Abdullah 7 tahun akhirnya bertemu Ilahi. Yang tinggal hanyalah kereta kecil berwarna merahnya.

Walaupun tidak pernah bersua, hanya memegang permainan terakhir anak kecil bernama Abdullah sudah cukup membuatkan Heliza merasa teramat sayu.

 

Mereka Terpaksa Makan Kotak, Rumput, Anjing, Kucing..

 

Maafkan Kami..

Netizen juga turut merasakan kepedihan yang dialami oleh rakyat Syria melalui kisah Abdullah.

 

Ya Allah Sebaknya..

 

Kanak² 7 Tahun Belum Kenal Erti Dunia.. .

 

Sumber: Heliza Helmi

 

Continue Reading

Artis

“Semua Yang Kita Nak, Kena Plan” – Nourul Depp Dedah Rahsia Hamil ‘Baby Girl’

Penyanyi, Nourul Wahab Depp yang suatu masa dahulu namanya pernah meningkat naik kini bakal menimang cahaya matanya keempat disahkan perempuan. Kisahnya yang banyak memberi inspirasi, menjadi penyebab kenapa ramai peminat masih mengikutinya walaupun sudah kurang melibatkan diri dalam industri tanah air. Dalam perkahwinan terdahulunya, Nourul mempunyai seorang anak perempuan, Ayu, 20 dan dikurniakan 3 cahaya mata lagi selepas mendirikan rumahtangga bersama Eric Depp.

BACA:[VIDEO] Uqasha Senrose Mesra Bersama Kamal Adli, Tapi Nama UQAMAL Dikecam!

Menerusi posting terbaru di IG miliknya, ada cerita di sebalik nama bayi perempuan yang sedang dihamilkannya, iaitu Isabella yang bakal dilahirkan sekitar Mei nanti.

Cerita sebalik nama Isabella…masa tu di Phuket

Imaginasi yang bantu mencapai hasrat

Ikut kalendar cina dan makan makanan sesuai

Rancang, doa dan usaha

Kisah tersebut menjadi inspirasi buat bakal ibu untuk mencapai hasrat masing-masing. Pelbagai reaksi dan komen balas dari orang ramai kagum dan ingin mencuba tips tersebut.

Makan blueberry untuk bayi perempuan

Gembiranya dapat apa yang diidamkan

Tertarik dengan ‘law of attraction’

Hebatnya percaturan Allah

Sumber:IG nouruldepp

Continue Reading

Trending

Copyright © 2019 Erin Sakura | Kayz Asia Sdn Bhd