Bedal Roti Expired Sebab Nampak Masih Elok, Lelaki Ini Hadap Tragedi Mengerikan

Kebiasaannya, setiap makanan proses yang kita beli mempunyai tarikh luput tersendiri untuk memastikan kandungannya masih selamat dimakan. Namun ramai di antara kita seringkali mengabaikan tarikh penting berkenaan apabila melihat kondisi makanan itu masih lagi elok. Salah satunya adalah roti yang dianggap masih selamat untuk ditelan gara-gara tiada kulat yang tumbuh. Ada juga yang membuang bahagian berkulat tersebut dengan andaian ia masih selamat ditelan.

BACA : Awas Yang Asyik Fikir Pasal Makanan, Anda Mungkin Hidap Binge Eating Disorder

Gambar sekadar hiasan

Sayang nak buang roti expired…Takde kulat tapi masih okey

Advertisement

Memang benar ketiadaan bau busuk atau kulat seolah-olah membuatkan sekeping roti nampak selamat di makan. Namun sebenarnya, kulat berkenaan mempunyai ‘akar’ yang sudah merebak sekali gus merosakkan semua bahagian roti. Bagi seorang lelaki ini, tindakannya mengabaikan tarikh penting itu akhirnya membawa padah apabila dia berhadapan masalah kesihatan perut. Kisah tersebut dikongsikan sendiri oleh seorang lelaki yang menggunakan nama @Lan Careno.

Gambar sekadar hiasan

Tengah malam aku dah start menggigil

Advertisement

Beberapa jam selepas dia ‘membedal’ roti berkenaan, perutnya terus memulas-mulas dan bermulalah satu episod yang begitu memenatkan sekali. Dek kerana terlalu kerap membuang air besar, Lan seolah-olah kehilangan tenaga sehingga badannya menggigil teruk dan menghilangkan selera makannya. Meskipun sudah mendapatkan rawatan awal di sebuah klinik kesihatan, masalah perutnya masih lagi berlarutan dan isterinya juga terkejut melihat nasib yang menimpa suaminya itu.

Advertisement

Sampai sekarang aku trauma nak makan roti walaupun tak expired

Advertisement

Apabila mendapatkan rawatan di pusat rawatan swasta, barulah keadaan dirinya semakin pulih dan keputusan pemeriksaan najis yang dibuat oleh doktor begitu mengejutkan sekali. Rupanya usus lelaki ini terkena bakter1a salmonella dan kejadian itu nampaknya cukup memberikan impak besar terhadap dirinya.

Sumber :  Lan Careno

Advertisement

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Advertisement